Jak bezpiecznie grillować?
Sezon wiosenno-letni sprzyja grillowaniu, które wielu z nas uznaje za idealny sposób spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu, w gronie rodziny i znajomych. Warto jednak pamiętać o tym, aby przed rozpoczęciem grillowania odpowiednio się przygotować i zabezpieczyć na wypadek nieszczęśliwych zdarzeń.
Eksperci Allianz przestrzegają, gdy planujemy grillować na własnej działce przy domu, warto zadbać o jego ubezpieczenie od działania ognia. Ochrona ubezpieczenia zabezpieczy nieruchomość na wypadek gdyby ogień wydostał się poza palenisko lub powstał bez paleniska i rozprzestrzenił się o własnej sile. Warto także wiedzieć, że suma ubezpieczenia powinna odpowiadać wartości nieruchomości, dlatego niezwykle istotny jest dobór odpowiedniego zabezpieczenia, tak aby ubezpieczenie mieszkania w pełni pokryło koszty związane z likwidacją szkody.
Podczas grillowania niezwykle ważne jest przestrzeganie kilku zasad bezpieczeństwa. Pierwszą z nich jest zalecenie, aby nie grillować na pełnym ogniu, tylko wtedy gdy węgiel będzie pokryty popiołem, czyli na żarze. Kolejną istotną wskazówką jest zadbanie o ustawienie grilla na stabilnej równej powierzchni, stojącej z daleka od materiałów łatwopalnych, mogących stanowić ryzyko pożaru. Bardzo ważne jest również bezpieczne rozpalenie grilla, tak by ogień nie rozprzestrzeniał się zbyt gwałtownie. Osoba stojąca bezpośrednio przy grillu, powinna mieć na sobie specjalny fartuch, chroniący przed oparzeniami oraz rękawice. Ponadto należy pamiętać o używaniu szczypców, gdy przekładamy jedzenie z rusztu, tak by nie ulec poparzeniu.
Podstawowe zasady bezpiecznego grillowania według ekspertów Allianz:
– ważne jest odpowiednie przygotowanie urządzenia i miejsca – upewnij się, że grill jest w dobrym stanie technicznym, zadbać należy także o stabilność mocowania do podłoża i szczelność grilla,
– zwróć uwagę, na czym stoi grill – unikaj stawiania go na suchej trawie lub innym łatwopalnym podłożu, z dala od drewnianych zabudowań, drzew lub krzewów. Wolna przestrzeń wokół urządzenia powinna wynosić ok. 1 m,
– warto mieć wiadro z wodą lub piaskiem pod ręką na wypadek pożaru,
– dzieci i zwierzęta muszą pozostać w bezpiecznej odległości od grilla
– rozpalanie grilla benzyną i podobnymi substancjami, które mogą rozlać się poza urządzenie, jest niezwykle niebezpieczne,
– w przypadku używania grilla gazowego należy zakręcić wszystkie zawory dopływu materiału palnego,
– należy stosować się do przepisów przeciwpożarowych zakaz używania wszelkich źródeł otwartego ognia na terenie lasu, na terenach śródleśnych, na obszarze łąk, torfowisk i wrzosowisk oraz w odległości do 100 metrów od nich rozniecania ognia poza miejscami wyznaczonymi do tego celu.