Ubezpieczenie, a terroryzm

Małgorzata Zalewska Małgorzata Zalewska
Opublikowano: 18.11.2015, w kategorii:

Podczas drugiej już w tym roku, serii zamachów we Francji, życie straciło co najmniej 132 osoby, a jeszcze więcej zostało ciężko zranionych. W oświadczenia de Castries wyraził swój smutek i żal w związku z tym wydarzeniem.

Szef AXA w swojej wypowiedzi skierował swoje myśli i modlitwy ku ofiarom tej tragedii, ich rodzinom, przyjaciołom oraz wszystkim związanym z nimi osobami. Wyraził również wdzięczność ratownikom, oraz służbom medycznym, które zademonstrowały swoje bezgraniczne poświęcenie, oraz ochronie, wojsku i służbom wywiadowczym, które na co dzień chronią kraj i wszystkich jego mieszkańców.

Zamachy terrorystyczne, do których doszło w ubiegłym tygodniu, wznieciły na nowo dyskusję o zakresie ochrony ubezpieczenia w trakcie wojny czy ataku terrorystów. Odpowiedzialność ubezpieczyciela a zamachy terrorystyczne to kwestią, o której wspominaliśmy już wcześniej w kontekście zamachów w Tunezji. W obecnej sytuacji warto przypomnieć, że podstawowy zakres ubezpieczenia nie gwarantuje ochrony w trakcie wybuchu wojny czy ataków terrorystycznych. Jeśli ucierpimy w związku z wojną, terroryzmem lub zamieszkami niestety nie możemy liczyć na świadczenia w ramach ubezpieczenia turystycznego czy polisy na życie. Bowiem brak odpowiedzialności ubezpieczyciela za szkody powstałe w wyniku aktów terroru jest jednym ze standardowych wyłączeń w ogólnych warunkach tych ubezpieczeń.

Polecane wpisy z tej kategorii

Mogą spodobać Ci się również

Braku OC tak łatwo nie ukryjesz

Polisa dla auta elektrycznego