Strefa Agenta19 kwietnia 2018

3… 2… 1… No to RODO!

Już za miesiąc – 25 maja – zacznie obowiązywać RODO, czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych. Czas na informację na temat stanu naszych przygotowań na nadchodzące zmiany. Jakie operacje Was czekają?

Już w ub. roku uchwałą Zarządu Multiagencji Superpolisa zostały wprowadzone dokumenty dotyczące ochrony danych osobowych, na które składają się:

  • Polityka Bezpieczeństwa
  • Zarządzanie Systemem Informatycznym
  • Regulamin Ochrony Danych Osobowych  

Polityka Bezpieczeństwa oraz Zarządzanie Systemem Informatycznym znajdują się w siedzibie spółki, gdzie można otrzymać je do wglądu. Regulamin Ochrony Danych Osobowych wraz z dekalogiem ochrony danych zostanie udostępniony w extranecie w zakładce „Zmiany prawne – IDD, RODO”. Mamy prośbę o dokładne zapoznanie się z tymi dokumentami.

Funkcję Administratora Bezpieczeństwa Informacji zastąpi Inspektor Ochrony Danych osobowych, z którym można się skontaktować, kierując korespondencję na adres siedziby spółki lub pod adresem mailowym: iod@mak-investments.pl Trwają obowiązkowe szkolenia e-learningowe z zakresu ochrony danych osobowych. Szczegóły dotyczące szkolenia zostaną wysłane na służbowy adres e-mail.

Trwają przygotowania poszczególnych agencji do wdrożenia norm ochrony danych osobowych. Przypomnijmy, że do podstawowych i najważniejszych zasad należą:

  • polityka czystego biurka – nie zostawiamy na biurku bez opieki dokumentów zawierających dane osobowe,
  • polityka czystego ekranu wraz z blokadą ekranu przy każdorazowym odejściu od stanowiska,
  • polityka czystej drukarki – nie zostawiamy żadnych dokumentów na drukarce, 
  • wszelkie dokumenty zawierające dane osobowe przechowujemy w szafach lub pomieszczeniach zamykanych na klucz,
  • nie wyrzucamy danych klienta do kosza – nieużyteczne dokumenty z danymi niezwłocznie niszczymy,
  • pliki zawierające dane osobowe przesyłamy w formie archiwów chronionych hasłem,
  • hasło do pliku musi zostać przekazane innym kanałem dystrybucji.

Pamiętajmy, że mamy tylko 72 godziny na zgłoszenie do UODO incydentów związanych z naruszeniem ochrony danych osobowych. Aktualnie trwają prace nad opracowaniem i wdrożeniem procedury zgłaszania naruszeń.

JN

Udostępnij

Popularne tagi

+ Rozwiń

MOGĄ SPODOBAĆ CI SIĘ RÓWNIEŻ

Strefa Agenta 2 grudnia 2015

Media o nas – Grudzień 2015

Czytaj dalej

Porównuj i oszczędzaj!

Mądrze wybieraj ubezpieczenie: komunikacyjne, nieruchomości, turystyczne, życia i zdrowia. Zadzwoń, wylicz online lub przyjdź do placówki

Sprawdź

Na lotnisku uświadomiłam sobie, że nie mam żadnego ubezpieczenia na podróż. Wyszukałam w tablecie porównywarkę i w ciągu kilku minut miałam polisę na mailu. Polecam Superpolisę w sytuacjach podbramkowych 🙂

Zofia Kwiatkowska z Poznania

Ubezpieczenie mieszkania kupiłam podczas niedzielnych zakupów w galerii handlowej. Agentka dopasowała ubezpieczenie do moich potrzeb. Blisko, szybko i wygodnie 🙂

Iwona Tetelmajer z Pasłęka

Szukając ubezpieczenia na samochód zadzwoniłam na nr 801 000 000. Porównałam oferty kilkunastu towarzystw i kupiłam dużo tańsze OC, niż proponował poprzedni ubezpieczyciel!

Alicja Żuławska z Warszawy