3… 2… 1… No to RODO!

Jakub Nowiński Jakub Nowiński
Opublikowano: 19.04.2018, w kategorii:

Już za miesiąc – 25 maja – zacznie obowiązywać RODO, czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych. Czas na informację na temat stanu naszych przygotowań na nadchodzące zmiany. Jakie operacje Was czekają?

Już w ub. roku uchwałą Zarządu Multiagencji Superpolisa zostały wprowadzone dokumenty dotyczące ochrony danych osobowych, na które składają się:

  • Polityka Bezpieczeństwa
  • Zarządzanie Systemem Informatycznym
  • Regulamin Ochrony Danych Osobowych  

Polityka Bezpieczeństwa oraz Zarządzanie Systemem Informatycznym znajdują się w siedzibie spółki, gdzie można otrzymać je do wglądu. Regulamin Ochrony Danych Osobowych wraz z dekalogiem ochrony danych zostanie udostępniony w extranecie w zakładce „Zmiany prawne – IDD, RODO”. Mamy prośbę o dokładne zapoznanie się z tymi dokumentami.

Funkcję Administratora Bezpieczeństwa Informacji zastąpi Inspektor Ochrony Danych osobowych, z którym można się skontaktować, kierując korespondencję na adres siedziby spółki lub pod adresem mailowym: iod@mak-investments.pl Trwają obowiązkowe szkolenia e-learningowe z zakresu ochrony danych osobowych. Szczegóły dotyczące szkolenia zostaną wysłane na służbowy adres e-mail.

Trwają przygotowania poszczególnych agencji do wdrożenia norm ochrony danych osobowych. Przypomnijmy, że do podstawowych i najważniejszych zasad należą:

  • polityka czystego biurka – nie zostawiamy na biurku bez opieki dokumentów zawierających dane osobowe,
  • polityka czystego ekranu wraz z blokadą ekranu przy każdorazowym odejściu od stanowiska,
  • polityka czystej drukarki – nie zostawiamy żadnych dokumentów na drukarce, 
  • wszelkie dokumenty zawierające dane osobowe przechowujemy w szafach lub pomieszczeniach zamykanych na klucz,
  • nie wyrzucamy danych klienta do kosza – nieużyteczne dokumenty z danymi niezwłocznie niszczymy,
  • pliki zawierające dane osobowe przesyłamy w formie archiwów chronionych hasłem,
  • hasło do pliku musi zostać przekazane innym kanałem dystrybucji.

Pamiętajmy, że mamy tylko 72 godziny na zgłoszenie do UODO incydentów związanych z naruszeniem ochrony danych osobowych. Aktualnie trwają prace nad opracowaniem i wdrożeniem procedury zgłaszania naruszeń.

JN

Polecane wpisy z tej kategorii

Popularne tagi

Mogą spodobać Ci się również

Menadżerskie sukcesy szefa PZU

Menadżerskie sukcesy szefa PZU

Szkodowi kierowcy płacą krocie za OC

Szkodowi kierowcy płacą krocie za OC

Rzecznik Finansowy zamiast Rzecznika Ubezpieczonych

Rzecznik Finansowy zamiast Rzecznika Ubezpieczonych